Saturday, September 08, 2012

Eid Open House

Asalamualaikum Jemputla masuk!
tak kan terjegat depan pintu je.. ooh tunggu duit raya ye..

DSC_0388

Seperti perayaan rumah terbuka kali ini sama sahaja. Sesiapa yang tahu tiqa punya alamat datang je tiqa tak invite personally dengan card invitation ke apa.Over* instgram banyak membantu.

tetamu yang setiap kali raya mesti jadi orang2 pertama yang datang.

DSC_0280

my two lovely sistar

DSC_0329

DSC_0338

my highschool sweet heart <3
mereka sangatla busy everytime jumpa kebanyakan time raya je kan. Tapi kali ini sejak tiqa balik dari china fatin dengan i selalu dating.. Teman i ambil lesen teman i berbuka sama2. Ahh love you too fatin tron.

DSC_0373

DSC_0385


DSC_0409

Diploma classmates

my lovely reader azalia. Pertama kali tiqa jumpa dan pelawa kawan alam maya. Azalia sangatla manis bagi buah tangan dan duit raya sekali. Terima kasih tahun depan datang lagi ye. Rumah kita pon dekat..

DSC_0391

Bubu i dipeluk oleh syafiqa kita..tiqa akan rindu awak spiky .. Besok pagi flight tiqa ke china banyak benda yang tiqa mahu kongsi tapi tak sempat. Hari isnin sudah start pendaftaran new semester. Doakan semester kali ini dipermudahkan urusannya.. amin amin!!
Jumpa lagi kawan kawan..

DSC_0397

Wednesday, August 29, 2012

Membeli belah sambil beraya?

Membeli belah sambil beraya?

Meh kita cerita sikit raya tahun ni. Perayaan tahun ini meriah seperti tahun tahun yang lepas juga. Alhamdulilah semua atuk dan nenek dua2 belah masih sihat. Tahun ni ada juga plan something different untuk menu atok dan nenek belah bangi . Ingat nak tambah booth waffles dan ice blended. Amboi!! Pagi raya baru balik kampung akhir plan dibatalkan sebab adiks semua penat berniaga malam raya. Cousin2 pon balik lambat. Tahun depan nak plan betol2 bagi lagi meriah dari tahun sebelumnya..

Tapi... masih tak tau tahun depan balik raya ke tidak.....

Ramai juga tahun ni budak budak kecil datang rumah untuk beraya rumah atok jalil. Macam tahun lepas bagi sticker je untuk budak2 yang datang. Trick untuk tahun ini adalah jual mercun ''popPop'' dan gasing tengah intrend sekarang. Assalamualaikum kami datang nak rayaa!! Ayat adik tiqa adalah., ''Jemputlah makan kuih raya nak beli mercun dan gasing pon boleh.. ''. Ahaks! Budak2 punya ayat, '' ee kita dah ada dah mercun bapak kita beli lagi banyak''. Yang ini mesti kes dah dapat duit bapak dan mak dia pegang.

Ada saudara mara yang jauh datang ''pandai eh uols buat bisness'', Habis duit raya anak i. -_-'

Selepas bagi duit raya untuk kanak kanak yang datang, duit too dapat pulangannya kalau mereka membeli belah sambil beraya. Ada juga yang datang. '' saya datang bukan nak beraya.. Semalam dah datang hari ni nak beli gasing''. Amboi dah beraya sekeliling kampung. Dah cukup duit datang balik. Bagus2 semangat ituu yang kita cari.



DSC_0330

Tengah bukak sampul raya kira duit cukup tak nak beli set gasing yang paling mengancam untuk raya tahun ni!

Sampai kuih raya dan air pon tak sentuh.

DSC_0332

Raya tahun ni koleksi baju dari Dang Anum aiceh macam raya raya sebelum ni tak pernah tak dari dang anum .Macam biasa harus di promote kan.

DSC_0047-2

DSC_0050

Selamat hari kemerdekaan semua
Video makcik membebel maaf kalau rasa ignoying dengan video boleh rewind balik.Eh eh..

Monday, August 27, 2012

Raya datang lagi!


Salam semua..Hari raya kedua tiqa dah semangat nak siapkan video hari raya. Orang lain sibuk bersalam salam dengan saudara saudara yang datang. Tiqa sibuk siap dan satukan video video yang sempat dirakam. Ada empat kesemuanya. Memang kalau dah datang semangat. Gelojoh nak siapkan semua.Sampai ada typo error dah malas nak render balik.Ini semua sebab tak sabar tunjuk atuk nenek.Ehee.



Malam raya barula sibuk sibuk nak cuba baju raya.

DSC_0165

DSC_0164


    Trailer Gangster keluarga beraya.





DSC_0203

Disebabkan tak ada siapa yang nak salam . Tiqa pon panggil la kembar tangkap gambar lagi sekali. Cian!

C

Monday, July 23, 2012

Hong Kong Mei

Salam ramadhan kareem semua semoga tahun ini lebih bermakna dari tahun yang lepas. Hari ini baru boleh ucapkan.. blog boikot kita, sebab lama tak update ke apa. Tiqa dah update tapi tak keluar di dashboard tukar setting baru semalam boleh. Apa kena tak tahulah.. Baru je semangat balik malaysia nak update setiap minggu.. Berbulan bulan tinggal rindu..Sebenarnya entry hong kong june adalah entry sebelum ni.Video hk june yang siap dulu.. Semangat buat video itula dia..

Mei yang lepas pada hari sabtu pagi pagi sudah ku gerak budak liat ni bangun.. siapa lagi kalau bukan adik  tiqa sorang ni. Pukul 7 sudah keluar rumah. Kira awal kalau tak pukul 2 lebih baru keluar memang pergi untuk makan malam je sempat. Penat tak seronok langsung masa mula mula pergi. Disebabkan itu ..pukul 7 kali ini sudah keluar dari pintu bergegas ke train.

Sampai dari shenzhen naik bullet train yang sangat laju. Tengah borak borak dengan adik,orang sebelah yang sangatlah friendly tegur dia ingat my brother chiness... nak kemana dari mana dia siap bagi bisness card and weixin untuk keep in touch siapa guna weixin sila angkat tangan.of course we try communicate in mandarin.Tapi kalau ada words yang tak paham, sengih2 macam kerang....


DSC_0011

Sudah keluar dari train beli peta baru plan nak ke mana..Sambil tengok peta mungkin kita pergi area sini pula.. Beli ticket train dah turun.. tengok signboard banyaknya muzium dekat sini.. Tanpa buang masa beli tix ke muzium science hk..Memang sampai ke petang dalam muzium.

DSC_0014

DSC_0184

DSC_0174

DSC_0175

DSC_0180

DSC_0062

mirror reflection

DSC_0147

DSC_0145

DSC_0149



DSC_0128

DSC_0108

 meet my crazy twins

DSC_0115

Selepas keluar dari muzium cari tepat makan dan jalan jalan . Tepat pukul 6 30 sudah pulang.Trip satu hari memang tak puas kalau nak jelajah satu hk kan. Muzium ni memang best kalau bawak adik kecil. Lepas ini disneyland mungkin. Tapi seronok pergi dengan family atau kawan kawan class. Satu hari nanti insyallah. Sampai disini aja entrynya.Ketemu di lain hari...

DSC_0042

Enjoy my short travel video :)


Sunday, July 22, 2012

Hong Kong june


Apa lama sangat ni dekat draft.

Hong Kong June
Awal june yang lalu tiqa ke hongkong sebelum balik ke malaysia. Kali ini tiqa bawak kawan tiqa alun ikut sekali. Selepas entry ini tiqa akan cerita pengalaman berjalan dengan adik tiqa ke muzium.pula..

DSC_0355

Awal pagi sudah keluar dari rumah.Sempat sediakan bekal yang dibawa adalah sandwich tuna with chess unuk sarapan dan makanan ringan utuk di makan dalam train. Bekal semasa travel memang tiqa selalu disediakan nak cari makanan halal pon susah. Perjalanan dari guangzhou ke shenzhen dan ke hongkong mengambil masa dua jam. Memang kasut yang selasa harus diutamakan disebabkan memang satu hari berjalan.

DSC_0358

Dalam kereta api , nasib jumpa kawan sekampung dari guangzhou untuk meminta pertolongan arah tuju dalam peta . Disebabkan kebanyakan masyarakat Hong Kong tidak boleh bertutur mandarin hanya cantonis. Sudah masuk tiga kali tiqa ke hk tapi masih keliru lagi dengan keretapi api dia.

DSC_0359

DSC_0381


DSC_0393

 Kami di Harbor City Hong Kong biggest mall.
 Nak magrib masih tak reti reti nak balik..

DSC_0396


Sampai ke malam juga masa ini. Selalunya kalau dengan adik pukul 6 dah mesti ondway nak balik. Hihi Tapi shopping punya pasal sampai tak ingat nak balik. Pukul 8.30 baru bertolak dari hongkong ke shenzhen..Sampai ke guangzhou memang huru hara dengan orang ramai yang nak naik train yang terakhir..sebab akan tutup lagi 10 minit.. 


Sudah kuduga empat station tak sempat teksi la akibatnya.. Tapi yang kelakar nya trip kali ini macam2 jadi. Dua kali boleh hilang ticket dan jumpa. Alun pulak jatuh dalam train. Muhahaha memang huru hara. Besok pagi ke kelas mata panda tak cukup tido dan kepenatan. Huaa kaki masa too memang dah memanggil2 jangan pegi ke kelas. Nak jalan keesokannya ke kelas mengambil masa 20 mint berjalan kaki. Dengan gagahnya pergi juga.



DSC_0408-2

Ini video untuk trip ke hong kong masa bulan june yang lalu. Walaupun tangan bergetar getar macam terkena parkinson.Selamat menonton.. :p


Saturday, July 21, 2012

spain vs malaxiya (cooking wars)

Baru dua minggu balik dari malaysia rindu dengan apartment kecilku yang ditinggalkan dan kawan kawan..Sebelum bermula scrool gambar gambar dibawah terlebih dulu..Hiraukan keserabutan rumah sendiri..Tiqa jemput my two girlprens dan two of my crazy boys untuk merasa masakan experiment tiqa.

Bermula jam 7.00 pagi dengan gigihnya sudah langkah  ke dapur untuk siapkan makanan tengahari untuk kawan kawan yang datang. Bangun awal pagi untuk siapkan. Sehari tiqa dah plan nak masak apa. Menunya terdiri daripada nasi beriani bersama ayam(ayam dari malaysia). Untuk siapa yang hairan asal ayam dari malaysia?.My dad setiap bulan datang ke china .Tak hairan la setiap bulan dapat bekal, makanan sejuk beku kan..

Makanan yang dihidangkan dari bawah adalah nasi beriani bersama ayam , kentang , sup , sayur , keropok ikang , karipap , serunding , salad dan sri bulan.

DSC_0502

DSC_0498

DSC_0496

DSC_0511

Untuk merasa makan ala ala kemelayuan kami duduk bersimpul dibawah , padahal meja kecil tak cukup untuk semua orang. Madi  atau nama betulnya mauro ( daging kucing kalau in mandarin) lausher terus letak nama madi berbaju merah cuba untuk makan mengunakan tangan. Lol kelakar sampai tiqa tak boleh nak tumpu masa makan.

Okay selepas duduk bersimpul masa tengah  makan. Dalam 10 minit kemudian fernando tak boleh duduk diam. Tengok apa jadi di gambar seterusnya..

DSC_0508



Baring sambil meniarap teruk!!!


DSC_0513

Tiqa paksa mereka makan second round utk beriani. Kesian sebab dorang cakap pedas.Selepas selesai makan. The boys basuh pinggan mangkuk dan mereka bilang. Lepas perempuan sudah masak lelaki harus basuh  dan bersihkan dapur.

DSC_0520

DSC_0532

Selepas masing masing kekenyangan.dihidangkan pula ice cream yogurt kiwi untuk pencuci mulut.Buatan atiqah fauzi yang istimewa ahaks! dapat pujian dari pihak pihak juri.



Minggu seterusnya...

Giliran mereka pula untuk masak . Disebabkan mereka tau tiqa muslim, menu utama adalah ikan.Masak dirumah kecilku. Mereka datang pukul dua punyalah lambat unuk makan tengahari. Tiqa siap dah makan roti dulu sebab kelaparan. Mereka mengambil masa sejam setengah untuk masak.. Kipas paling penting sebab berpeluh2 mereka masak didapur.

DSC_0537

DSC_0545

DSC_0535

DSC_0552

Tiqa cuma sediakan pencuci mulut sahaja .Ice cream yogurt rasberry.Nom nom nom! lol puji masakan sendiri..

DSC_0528
Semua dah terlantar gemuk dan gantuk lepas makan. Dibawah siap dah bentang toto. Teruk lepas makan baring.

Akhir kata dari pihak juri dina dan alun, mereka seronok dapat makan makanan kami. Cooking wars berjaya walaupun tiada pemenang dan pengalah. Sangat seronok dapat hidangkan makanan untuk mereka. Dan merasa kehebatan lelaki memasak.Walaupun huru hara .We had so much fun..Mungkin cooking wars akan bersambung dengan masakan yang lebih mencabar dan merasa makanan dari negara lain pula.