Monday, July 23, 2012

Hong Kong Mei

Salam ramadhan kareem semua semoga tahun ini lebih bermakna dari tahun yang lepas. Hari ini baru boleh ucapkan.. blog boikot kita, sebab lama tak update ke apa. Tiqa dah update tapi tak keluar di dashboard tukar setting baru semalam boleh. Apa kena tak tahulah.. Baru je semangat balik malaysia nak update setiap minggu.. Berbulan bulan tinggal rindu..Sebenarnya entry hong kong june adalah entry sebelum ni.Video hk june yang siap dulu.. Semangat buat video itula dia..

Mei yang lepas pada hari sabtu pagi pagi sudah ku gerak budak liat ni bangun.. siapa lagi kalau bukan adik  tiqa sorang ni. Pukul 7 sudah keluar rumah. Kira awal kalau tak pukul 2 lebih baru keluar memang pergi untuk makan malam je sempat. Penat tak seronok langsung masa mula mula pergi. Disebabkan itu ..pukul 7 kali ini sudah keluar dari pintu bergegas ke train.

Sampai dari shenzhen naik bullet train yang sangat laju. Tengah borak borak dengan adik,orang sebelah yang sangatlah friendly tegur dia ingat my brother chiness... nak kemana dari mana dia siap bagi bisness card and weixin untuk keep in touch siapa guna weixin sila angkat tangan.of course we try communicate in mandarin.Tapi kalau ada words yang tak paham, sengih2 macam kerang....


DSC_0011

Sudah keluar dari train beli peta baru plan nak ke mana..Sambil tengok peta mungkin kita pergi area sini pula.. Beli ticket train dah turun.. tengok signboard banyaknya muzium dekat sini.. Tanpa buang masa beli tix ke muzium science hk..Memang sampai ke petang dalam muzium.

DSC_0014

DSC_0184

DSC_0174

DSC_0175

DSC_0180

DSC_0062

mirror reflection

DSC_0147

DSC_0145

DSC_0149



DSC_0128

DSC_0108

 meet my crazy twins

DSC_0115

Selepas keluar dari muzium cari tepat makan dan jalan jalan . Tepat pukul 6 30 sudah pulang.Trip satu hari memang tak puas kalau nak jelajah satu hk kan. Muzium ni memang best kalau bawak adik kecil. Lepas ini disneyland mungkin. Tapi seronok pergi dengan family atau kawan kawan class. Satu hari nanti insyallah. Sampai disini aja entrynya.Ketemu di lain hari...

DSC_0042

Enjoy my short travel video :)


Sunday, July 22, 2012

Hong Kong june


Apa lama sangat ni dekat draft.

Hong Kong June
Awal june yang lalu tiqa ke hongkong sebelum balik ke malaysia. Kali ini tiqa bawak kawan tiqa alun ikut sekali. Selepas entry ini tiqa akan cerita pengalaman berjalan dengan adik tiqa ke muzium.pula..

DSC_0355

Awal pagi sudah keluar dari rumah.Sempat sediakan bekal yang dibawa adalah sandwich tuna with chess unuk sarapan dan makanan ringan utuk di makan dalam train. Bekal semasa travel memang tiqa selalu disediakan nak cari makanan halal pon susah. Perjalanan dari guangzhou ke shenzhen dan ke hongkong mengambil masa dua jam. Memang kasut yang selasa harus diutamakan disebabkan memang satu hari berjalan.

DSC_0358

Dalam kereta api , nasib jumpa kawan sekampung dari guangzhou untuk meminta pertolongan arah tuju dalam peta . Disebabkan kebanyakan masyarakat Hong Kong tidak boleh bertutur mandarin hanya cantonis. Sudah masuk tiga kali tiqa ke hk tapi masih keliru lagi dengan keretapi api dia.

DSC_0359

DSC_0381


DSC_0393

 Kami di Harbor City Hong Kong biggest mall.
 Nak magrib masih tak reti reti nak balik..

DSC_0396


Sampai ke malam juga masa ini. Selalunya kalau dengan adik pukul 6 dah mesti ondway nak balik. Hihi Tapi shopping punya pasal sampai tak ingat nak balik. Pukul 8.30 baru bertolak dari hongkong ke shenzhen..Sampai ke guangzhou memang huru hara dengan orang ramai yang nak naik train yang terakhir..sebab akan tutup lagi 10 minit.. 


Sudah kuduga empat station tak sempat teksi la akibatnya.. Tapi yang kelakar nya trip kali ini macam2 jadi. Dua kali boleh hilang ticket dan jumpa. Alun pulak jatuh dalam train. Muhahaha memang huru hara. Besok pagi ke kelas mata panda tak cukup tido dan kepenatan. Huaa kaki masa too memang dah memanggil2 jangan pegi ke kelas. Nak jalan keesokannya ke kelas mengambil masa 20 mint berjalan kaki. Dengan gagahnya pergi juga.



DSC_0408-2

Ini video untuk trip ke hong kong masa bulan june yang lalu. Walaupun tangan bergetar getar macam terkena parkinson.Selamat menonton.. :p


Saturday, July 21, 2012

spain vs malaxiya (cooking wars)

Baru dua minggu balik dari malaysia rindu dengan apartment kecilku yang ditinggalkan dan kawan kawan..Sebelum bermula scrool gambar gambar dibawah terlebih dulu..Hiraukan keserabutan rumah sendiri..Tiqa jemput my two girlprens dan two of my crazy boys untuk merasa masakan experiment tiqa.

Bermula jam 7.00 pagi dengan gigihnya sudah langkah  ke dapur untuk siapkan makanan tengahari untuk kawan kawan yang datang. Bangun awal pagi untuk siapkan. Sehari tiqa dah plan nak masak apa. Menunya terdiri daripada nasi beriani bersama ayam(ayam dari malaysia). Untuk siapa yang hairan asal ayam dari malaysia?.My dad setiap bulan datang ke china .Tak hairan la setiap bulan dapat bekal, makanan sejuk beku kan..

Makanan yang dihidangkan dari bawah adalah nasi beriani bersama ayam , kentang , sup , sayur , keropok ikang , karipap , serunding , salad dan sri bulan.

DSC_0502

DSC_0498

DSC_0496

DSC_0511

Untuk merasa makan ala ala kemelayuan kami duduk bersimpul dibawah , padahal meja kecil tak cukup untuk semua orang. Madi  atau nama betulnya mauro ( daging kucing kalau in mandarin) lausher terus letak nama madi berbaju merah cuba untuk makan mengunakan tangan. Lol kelakar sampai tiqa tak boleh nak tumpu masa makan.

Okay selepas duduk bersimpul masa tengah  makan. Dalam 10 minit kemudian fernando tak boleh duduk diam. Tengok apa jadi di gambar seterusnya..

DSC_0508



Baring sambil meniarap teruk!!!


DSC_0513

Tiqa paksa mereka makan second round utk beriani. Kesian sebab dorang cakap pedas.Selepas selesai makan. The boys basuh pinggan mangkuk dan mereka bilang. Lepas perempuan sudah masak lelaki harus basuh  dan bersihkan dapur.

DSC_0520

DSC_0532

Selepas masing masing kekenyangan.dihidangkan pula ice cream yogurt kiwi untuk pencuci mulut.Buatan atiqah fauzi yang istimewa ahaks! dapat pujian dari pihak pihak juri.



Minggu seterusnya...

Giliran mereka pula untuk masak . Disebabkan mereka tau tiqa muslim, menu utama adalah ikan.Masak dirumah kecilku. Mereka datang pukul dua punyalah lambat unuk makan tengahari. Tiqa siap dah makan roti dulu sebab kelaparan. Mereka mengambil masa sejam setengah untuk masak.. Kipas paling penting sebab berpeluh2 mereka masak didapur.

DSC_0537

DSC_0545

DSC_0535

DSC_0552

Tiqa cuma sediakan pencuci mulut sahaja .Ice cream yogurt rasberry.Nom nom nom! lol puji masakan sendiri..

DSC_0528
Semua dah terlantar gemuk dan gantuk lepas makan. Dibawah siap dah bentang toto. Teruk lepas makan baring.

Akhir kata dari pihak juri dina dan alun, mereka seronok dapat makan makanan kami. Cooking wars berjaya walaupun tiada pemenang dan pengalah. Sangat seronok dapat hidangkan makanan untuk mereka. Dan merasa kehebatan lelaki memasak.Walaupun huru hara .We had so much fun..Mungkin cooking wars akan bersambung dengan masakan yang lebih mencabar dan merasa makanan dari negara lain pula.


Thursday, July 05, 2012

Pulau Kapas

Asalamualaikum, akhir june yang lepas tiqa dengan adik adik lelaki dan my daddy ke ganu. Pulau kapas. .Paling tak sabar dan seronok adalah snorkeling dengan ikan ikan warna warni. Banyak ikan yang kami jumpa termasuklah baby shark dan jellyfish bersepah nasib ada abang2 beach boy jaga masa berenang siap bawak galah untuk protect dari jellyfish yang kejam..Kalau  ada camera waterproof boleh lah buat video ikan duyong dalam pantai berenang dengan ikan. :(

Dapat Pekena keropok lekor 4 pinggan setiap hari .Heaven! lagi lagi dapat jumpa sata dan otak otak siapa tak gembirakan... Keesokannya ayah tiqa p hantar talk box dekat my mum. Adik2 kecilku yang tinggal tu jeles dan merajuk.Nampak gambar abang dia kena tanam dalam pasir tepi pantai. Muhaha mama cerita . Adik punya muka masa nampak gambar terus terdiam .My lil sis pulak ''benci tak nak tengok''.


DSC_0013 DSC_0011 DSC_0007 DSC_0004

                      Umair takot dengan ikan  lagi papa tiqa baling roti dekat dekat dengan dia..

DSC_0066DSC_0067DSC_0031
DSC_0032 DSC_0018 DSC_0027-2 DSC_0114

Spot the different? video one and two??. Movie maker buat hal terpaksalah pendek dan asing kan video.Ashik2 meragam je laptop ni. 

Video 1 (youtube)

Video 2 (vimeo)


- i will try my best every post with a video :)