Thursday, January 12, 2012

Jiran Kita

banner 2

Print

Asal gambar atas ni perlu sibuk.Hi saja nak ucapkan terima kasih dekat syahril azim buatkan lukisan untuk kita.Walaupon mole kita hilang. Tapi takapa. Maaf gambar seperti makcik perasan vogue.Bukan kita yang pilih diaa.

Pagi tadi terbaca di tweet dan fb wardina safiyah tentang perompak masuk rumah nya lewat pagi tadi. Empat orang bertopeng pecah masuk rumah. kesian si suami kena pukul. Rumah wardina di bukit antarabangsa sama barisan dengan rumah kami dulu. Alhamdulilah dulu kami disana community nya pon kuat dan aman damai cuma kes tanah runtuh jelakan..Bahaya sebab itu pindah.

Memang kes perompak masuk ini memang tak akan berhenti. Walaupon rumah lengkap dengan penjaga (guard). yang akan pusing setiap malam menaiki basikal.Memang kita bayar untuk rumah kita dilindungi dari benda benda sebegini. Tapi dah nama penjahat,perompak dan penyamun. Memang tak kira waktu pagi dan malam. Walaupon lengkap dengan sistem alarm yang ignoying dan camera setiap sudut. Benda seperti ini penah terjadi di atas rumah sendiri. Memang trauma siapa tak trauma. Kalau adik diatas menjerit selepas mandi nampak orang bertopeng,melompat luar tingkap.

Disini tiqa nak cakap jiran tetangga main peranan yang penting. Syukur dikeliling dengan jiran yang mengambil berat dan tolong satu sama lain .. ketika dalam keadaan kesusahan. Bayangkan selepas sehari peristiwa terjadi semua tido satu bilik. Ketakotan. Dan ibu dan ayah pula memang setiap bulan akan ke outstation memang selalu tinggal kami adik beradik je.

Kalau ada bunyi yang pelik pelik terus panggil jiran yang dekat.Uncle pon datang siap bawak kayu golf hii. Padahal bunyi kucing berjalan atas bunbung.Malu jee dah la dalam toilet ketika tuu..Oh tau tak kenapa tiqa takot kalau ada bunyi bunyi di bumbung?.

Disebabkan walaupon rumah kita cukup lengkap dengan.gril dan pagar. Pencuri dah pandai! hanya dengan bukak bumbung atas mereka dah boleh masuk rumah. Itula kes yang penah terjadi dua tahun lepas. Dua hari berturut turut sebab tak puas hati tak dapat angkut banyak ler tuh.Padahal masa tuu mama kita tengah risau sebab tak sempat bank kan duit.Risau sebab wang dalam kuantiti yang banyak. Mungkinlah pencuri tuu terdengar perbualan anak beranak ni..Itu yang dia tak puas hati besok pagi datang rompak balik. Yang paling kelakar masa pagi . Ada jamuan komuniti untuk bincangkan tentang pertambahan guard dan sitem perumahan. Comunnity ajak police dan semua penduduk jiran untuk makan makan..

Biasala adik yang si kecil nak balik rumah kejap nak p buang air.abam (abang)nya teman.. pintu dapur terbuka padahal satu rumah dah double check yelaa kn semalam baru je orang pecah masuk..Yang si ambam ni terkejutlah nak teman adik buang air.Dia pulak nak terkucil ketakotan..Dengar orang berbisik dan berlari lari di tingkat atas. Call emak dari majlis yang sedang bergosip pum pam pum pang tentang kejadian yang menimpa kami. Tengok tengok dapat panggilan dari anaknya yang pencuri masuk rumah lagi.Dia suruh kami balik cepat.Memang huru hara majlisnya.Hahahaha memang tak boleh lupakan. Selepas majis semua jiran tetangga singgah ke rumah kami pula.

Kiranya highlight untuk majlis community tentang pertambahan guard dan sistem pelawat memasuki kawasan perumahan diakhiri dengan contoh yang tragis.Muhahaha...

pengajarannya adalah kita haruslah Simpan kayu golf di setiap bawah katil anda.Untuk langkah berjaga jaga.Kalau ayah cari mana kayu golf kesayangannya. Bilang pencuri salah ambil itu dia tak puas hati datang balik. ok tak lawak.

Di bawah adalah gambar 1.1.2011 sambut new year bersama jiran tentangga.Sweet kan dapat bergosip bersama sama.Dan sejak peristiwa itu jiran semakin akrab .Siap mak datin datin kita ni plan untuk ke luar negara bershoping shoping sesama jiran perumahan.Sweettt tinggalkan anak.

(seperti inilah jugak dua tahun yang lepas ketika syok bergosip perompak masuk hehe)

DSC_0262
Haa dah mula dahhh

DSC_0261
DSC_0267

yahooo kami dapat free card seperti touch n go lagi untuk masuk kawasan perumahan..

DSC_0254
DSC_0283

Alhamduliah sejak community kita semakin kuat tak penah dengar masalah rumah pecah masuk lagi.Hekk tak perlu riisau ke toilet dah(ok tipu setiap kali masuk toilet mesti pandang syiling atas takot terbukak lagi)

Banyak lagi gambar sebenarnya tapi kita sibuk makan lah maapp...
banner 2